"Mad"Donna

Alla måste ha sett Madonnas nya reklam som hon gör tillsammans med H&M. Rätt bra reklam faktiskt, men det är en sak jag verkligen inte kan förstå? Hur kan madonna som verkar vara så vettig när det gäller mänskliga rättigheter och rättvisa inleda ett sammarbete med H&M? H&M har flest fabriker i HongKong, Taiwan och Sydkorea och arbetsvillkoren för de personer som jobbar där är fan en ren missär. Råd&Rön publicerade för några år sedan en artikel om arbetsvillkoren för de anställda på H&Ms fabriker och de intevjuade en 14årig flicka. 80% av de anställda är kvinnor och de arbetar genomsnitt 10 timmar om dagen. En dag hade hon kommit 15 min för sent och fått sparken. Hon blev några dar senare anställd igen och var då tvungen att jobba ännu fler timmar per dag.
Anställda som söker sig till fackföreningar trakasseras av chefer ventilationen där de arbetar är näst intill obefintlig.

Jag hade själv aktier i H&M när jag var 18 tills jag läste om villkoren för de anställda där. Sålde dem till vinst/förlust +/- 0. Det kändes bra. Det finns mycket att läsa om detta ständigt aktuella ämne, för det är verkligen inte bara H&M som inte tar sitt ansvar. Besök Rena Kläder och agera! Stöd deras verksamhet och hjälp till att förändra utsikten för många fabriksarbetare med de sämsta arbetsförhållandena i världen. Där finns också en rapport om just H&M.

image5

"Jag ser på världen och jag vet att folk dör av en girighet som prentas in när de är barn och det blir fokus på vad dem vill ha"
    - Fronda

Näe du Madonna...

/Olle


Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag säger ju det!:) Fram för Rena kläder, Fairtrade och ekologiska kläder. (Visste du att bomull är en av de mest överbesprutade grödorna? )Sånt gör mig upprörd.

2007-03-27 @ 11:39:02
Postat av: Ican

Jaha. Nu har vi bara Angelina kvar då ;)

2007-03-27 @ 13:43:58
URL: http://icans.blogg.se
Postat av: Mufflon

Ja, det är fruktansvärt. Som tur är så slipper jag ha dåligt samvete, för de kläder jag köpt på H&M har gjorts i kambodja, och som vi alla vet så är kambodja ett socialistiskt paradis där alla har det bra och lever i överflöd.

2007-03-27 @ 13:57:31
Postat av: Per

Cynisk som jag är så är jag fullt övertygad om att Madonna skiter fullständigt i rättvisa utan bara bryr sig om att synas i "rätt" sammanhang för att få bra PR.

Sen så beundrar jag alla er som orkar engagera er och inte har gett upp hoppet än.

2007-03-27 @ 15:15:59
URL: http://naifuzan.blogg.se
Postat av: Shazbot

Jag tror nog Madonna bryr sig lite, till en viss gräns iaf, nu gick hon ju lätt över.
Jenny, är det bomullen eller folket som plockar den so m är besprutade? =) Det kanske är som med bananer, där man besprutar bananerna när de stackars arbetarna plockar dem?

2007-03-27 @ 16:58:06
URL: http://shazbot.blogg.se
Postat av: jenny

Tja, jag skulle chansa på en kombo. Dom bryr sig antagligen inte så där jättemycket om att be arbetarna flytta på sig när dom över ner gifter.

Sen är det det ju en intressant frågeställning. Oavsett motiv, så har hon ju gjort förbättringar i världen. De som faktiskt har fått det bättre skiter väl antagligen i om det var av ett gott hjärta eller mediakåthet som var orsaken till att Madonna gör det hon gör. Och om hon nu gjorde något oetiskt, tar ju inte det bort det hon har gjort. Det traskar ju omkring miljontals människor som däremot inte gör ett skit, och inte dömmer vi dom? (Eller, jo, det gör vi kanske) ;)

2007-03-27 @ 23:15:06
Postat av: Ican

Jag håller med Jenny. Tror det är svårt att vara "genomgod" så att säga och blir glad ifall folk iallfall hjälper till på något håll. Men ändå - Heja Angelina!

2007-03-28 @ 00:21:31
URL: http://icans.blogg.se
Postat av: Jenny

Sen tycker jag att det är orättvisst, det finns folk som ägnar hela sina liv till att "rädda världen", och så får några halvkassa sångare/skådespelare jättemycket credit för det. Jag är inte särskilt impoernad av Angelina eller Madonna. Dom sitter ganska säkert, och har rätt mycket pengar att slänga omkring med. Kolla Läkare utan gränser och liknande som verkligen är beredda att offra sig själva, utan glamour eller biffiga livvakter. Jag tycker det är dom som förtjänar credit som fan.
Men i slutändan, den som får hjälp är väl glad, oavsett vem eller varför.

2007-03-28 @ 14:41:06
Postat av: Ican

Jag tycker det är världens grej när kändisar gör något. Varför? Jo - små människor i all ära så klart - men nio av tio människor som börjar tjäna mycket pengar och kan göra MYCKET skillnad i världen gör inte det. Deras naturliga egoism tar över och de bryr sig bara om sig själva. Så när nån står över det och faktiskt hjälper till bir det stohej för det är så ovanligt. Betänk tex en sits där vi skulle få en amerikans president som skulle ägna sig åt fred - det är så ovanligt att ALLA små skulle bli bortglömda ;)
Sen på en personlig notis så älskar jag glammofolket ;)
Love U Jen

2007-03-29 @ 19:34:06
Postat av: Ican

Jag tycker det är världens grej när kändisar gör något. Varför? Jo - små människor i all ära så klart - men nio av tio människor som börjar tjäna mycket pengar och kan göra MYCKET skillnad i världen gör inte det. Deras naturliga egoism tar över och de bryr sig bara om sig själva. Så när nån står över det och faktiskt hjälper till bir det stohej för det är så ovanligt. Betänk tex en sist där vi skulle få en amerikans president som skulle ägna sig åt fred - det är så ovanligt att ALLA små skulle bli bortglömda ;)
Sen på en personlig notis så älskar jag glammofolket ;)
Love U Jen

2007-03-29 @ 19:34:58
Postat av: Jenny

De flesta människor är ego och bryr sig inte. Naturligtvis är det skitbra att några få kändisar gör saker för världen. Jag bara säger att det är så mycket lättare för dem än för vanliga människor, och att jag tycker att man ska vara medveten om det.

2007-03-29 @ 23:28:39
Postat av: Ican

Det är det jag menar - tänk om det är svårare ju rikare man blir - typ Joakim von anka syndromet?

2007-03-30 @ 17:09:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0