Irak, 4 års helvete.

Tisdagen den 20 Mars är det 4 år sen de allierade trupperna gick in i Irak. "They got nukes!" sa man...
Innan detta bombade USA livet ur 2 miljoner Irakier. Man sa att man bombade enbart militära mål, men det man gjorde var att bomba Iraks infrastruktur, såsom vattenverk och energibolag. Men innan detta införde även USA och England en ekonomisk blockad av landet. Den personen man ville åt med blockaden var Saddam, men saddam var nog den som minst drabbades av blockaden, ni alla vet vilka som fick lida mest, självklart de civila. Detta fick tydligen inte önskat resultat, "lets go in!" och in gick de...

Nu beräknar man att ca 4 miljoner Irakier är på flykt, och detta motsvarar knappt halva sveriges befolkning. Irak har totalt ca 26 miljoner invånare. 2 miljoner av flyktingarna finns i Jordanien och Syrien och ca 50 000 Irakier lämnar sina he varje månad, även i Sverige är majoriteten som söker asyl Irakier.

Landet är kaos, en vardag utan el, vatten och mat, en vardag med kidnappningar och hot från grupper som vill skapa instabilitet. 200 barn dör i Irak varje dag pga undernäring.
Situationen för kvinnorna i Irak har försämrat enormt till följd av detta. Tidigare var Iraks kvinnor de mest jämställda i hela Mellanöstern. Idag ser det helt annorlunda ut. Idag utsätts kvinnor för daglig misshandel och tortyr. Kvinnor och flickor låses in i sina hem pga rädsla för kidnappning och våldtäkt. De berövas sin rätt till sjukvård, utbildning och arbete. Den offentliga sektorn, där många av Iraks kvinnor arbetade, är nästan tillintetgjord av USAs bombningar och tackvare detta är 70% av Iraks kvinnor arbetslösa.

Vad gör vi Sverige? Vi ser ironiskt nog till att före USA med vapen. Det är sant. I våra lagar står det tydligt att Sverige inte får göra vapenaffärer med krigsförande länder. Men är det inte exakt det vi gör? Jo... varför säger du? Det finns ett litet kryphål. Det står också i lagen att vi får exportera vapen till krigsförandeländer om det ligger i linje med Sveriges nationella intressen. Allt som rör Sveriges nationella Intressen går framför väldigt många lagar i vårat land. Men här är det slut på kryphål.
Ligger det verkligen i Sveriges intresse att förse ett land som bryter mot mänskliga rättigheter som USA med vapen?

image17

/Olle

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0