Till min vän Luzze...

Idag har jag tänkt på Luzze hela förmiddagen. Fint va? men tankarna var av ett ondare slag. Idag har vi nämligen satt PVK i skolan. Perifer Venkateter. Jag kan inte se en grov nål utan att tänka på Luzze. För er som inte vet så är Luzze jätte, JÄTTE rädd för nålar. Första gången Luzze fick veta att jag hade diabetes var lite av en chock för honom. Jag tog fram min "penna" som jag brukar, stack mig i magen varpå jag hör: "awaaahgghhh!" och ser Luzze lägga sig ner i soffan likblek i ansiktet med handen för ögonen. Man tror nämligen inte att mannen som har stora delar av kroppen täckta med gaddningar ska vara rädd för nålar. Men det var han! Så idag Luzze har vi satt in nålar i vener i armar och händer som ska ligga kvar, eller ja, inte nålen kanske, den drar man ut när han är igenom så det ligger kvar en liten liten slang in i venen. Bra att ha om man akut måste ge läkemedel, ska korrigera elektrolytbalansen eller ev ta ett blod prov.

Superbra kvalitet är det! :D
Hurry Dr! He is dying!
Skönt... jätte.
Det var allt för denna gång kära barn. Snart är det er jag sticker!
/Olle

JAG HAR EN IDÉ!

VI BÖRJAR MED POLEN!!
MACH SCHNELL!!!
Nej, det var på skojs. Jag är inte Hitler. Jag är snäll!
/Olle

L4D goes NES!

Wunderbar!
/Olle

it is time...

et är så mycket jag vill skriva om! Men jag tänkte faktiskt ägna detta inlägg i träningens namn. Jag får ofta frågan "Olle, du som är bra på motion o kost och sånt, kan inte du hjälpa mig komma igång?" och nu ska jag avslöja den innersta hemligheten till att komma i form! Du behöver inte köpa nån bok eller tidning eller fakked up träningsmaskin på "Twins" på tv, bara läsa här. (Jag skriver ju inte detta för att jag är less på att folk frågar, utan på att folk faktiskt tror att det finns en mirakelmetod.)
Jag har ett klockrent ex på vad jag ska skriva om. Jag och Cain har en vän i Jönköping som har gått ner en himla massa kilon, det är verkligen imponerande! Folk i hennes omgivning blev jätte imponerade och frågade: "Vilken metod har du använt?" "Vilken metod har du använt?" etc etc... Och hon svarade: "jag har inte använt nån metod, jag har bara rört mig mer än jag äter"... "jaja, sa folket, men vilken METOD har du använt?? (fattar hon inte eller)" JAG HAR INTE ANVÄNT NÅGON "METOD, jag har bara rört mig mer än jag ätit!" och så fortsatte det.
Folk tror i allmänhet att det finns en mirakelmetod som hjälper folk att gå ner i vikt... och det finns det, men hemligheten är att stanna där sen! Jag är säker på att alla metoder det skrivs om funkar, till hälften. För de kommer få dig att gå ner i vikt, garanterat. Men så fort du slutar så kommer du gå upp igen, sakta men säkert. "Dåliga vanor" måste ändras först, sen kan man börja gå ner i vikt. Hemligheten är ju det, som vår vän i Jkpg sa, "Kaloriåtgången måste vara större än intaget". Det är allt. "ja men, tänker du, man måste ju äta rätt också" nej säger jag då, det måste man inte. Det är def bra för en att göra det, men man måste inte för att gå ner i vikt.
Kroppen är helt underbart smart måste jag säga. Den anpassar sig hela tiden för att överleva. Av de tre grundstenarna (Kolhydrater, Fett och Protein) så kommer den använda den sten det finns mest av för att ge oss energi. Jag har ofta predikat att om man vill bränna fett så är inte det bästa sättet att ge sig ut och springa allt vad man kan i 30min, och det står jag visserligen kvar vid, utan att ist gå i rask takt i 1½h. 1 gram fett ger oss 9kcal (kilokalorier=kcal är ett mått på energi) och 1 gram kolhydrater/protefin ger oss bara 4kcal. Fett ger oss alltså dubbelt så mycket energi när det förbränns. Men det går också åt mycket mer syre att förbränna det. Detta gör att när vi springer med en puls på över ca65% av vår maxpuls kommer kroppen inte hinna bränna fettet för att det går åt för mycket syre, vi kan inte andas snabbare helt enkelt. Då kommer den gå över till att bränna kolhydrater eller proteiner istället. Men med detta i åtanke menar jag inte att man inte ska springa om det är det man gillar! ut och spring för fan! En tränad kropp gör av med en himla massa energi i vila än en otränad, även fett.
Vill man verkligen komma i form, antingen för att ragga på stranden, orka mycket mer i vardagen, bli av med en massa extrakilon eller bara snacka med sig själv i spegeln så tycker jag man ska göra så här:
Försök lära dig äta normala portioner mat.
Många äter för mycket för fort, man tar en hel extra portion mat bara för att det är gott. Ät din enda portion mat sakta ist, då hinner kroppen även tala om i tid att den är mätt.
Hitta en träningsform som du älskar!
För att man ska bli motiverad till att träna måste man syssla med nått man älskar. Jag skulle aldrig installera och spela ett spel som jag avskyr. Varför skulle man då tvinga sig till att gå till ett gym om man avskyr det? Testa en massa saker! kampsport, gym, löpning, gång...etc, det finns hur mycket som helst. När du har hittat en träningsform som du kan leva med så bara gör det. Man ska inte underskatta kraften av rutin! När du har tränat i ca en månad kommer du märka att du vill träna mer, känner du inte det så får du leta upp ny träningsform. Det ska ske utav bara farten, det ska ingå i din dag, det ska finnas tid! Häng inte upp dig på en schema eller nått sånt, träna nästan varje dag, det behöver inte vara lika länge varje dag dock. Gå ut hårt och fortsätt så.
STOP YOUR WHINING!
Så många ger upp för lätt. Man hävdar att man har rubbad metabolism, man har tjock benstomme, metoder funkar bara inte på en. Skitsnack. Om man har rubbad metabolism, är jävligt hängig, är fet, fnasig och förstoppad då borde man gå till läkaren och kolla upp sina Thyroideahormoner, kanske har man Hypo/HyperThyreos. Kan vara värt att kolla upp isf. tjock benstomme? Nej. de flesta människors skelett skiljer sig inte mer än några mm på bredden, längden är ju en annan sak, men man blir ju inte tjock på längden. Funkar inte metoden? Sluta tro att du ska rasa flera kg i vikt i veckan. Att lägga på sig en massa kilon tar tid, låt det ta tid att gå ner och tro mig... du kan gå ner i vikt, det finns inga ursäkter, och om du har några så tänker jag inte lyssna på dem.
Enkelt va?
Jag skrev detta för att det är exakt vad jag ska syssla med de kommande åren. Den här mannen har sedan min tränare Martin pajade mitt ligament i knät, gått upp en massa i vikt. Inaktivitet is your enemy! Som mest vägde jag 99kg! Har aldrig varit uppe i 100kg, även om jag var sugen på att göra som Tomas sa och dricka 2 liter vatten och sen väga mig igen bara för att ha varit uppe o vänt. Nu väger jag 97.6 och det ska fortsätta gå neråt. Jag ska visa att "mitt" sätt att hålla kroppen i trim är det bästa.
:..edit
/Olle

RSS 2.0