Kom igen nu älskling, dax att gifta bort henne!

Det finns så jäkla mycket som gör en lite upprörd där ute. Detta inlägg tänkte jag tillägna barngiftemål. Återigen skrev jag om detta när jag läste Juridik. Egypten, Afganistan, Bangladesh, Etiopien och Indien mfl (totalt 49 länder i världen) är alla länder där man gifter bort sina barn. Att bara tvinga sina barn (läs dotter) att gifta sig med en okänd är jättehemskt, men att göra det när de är 11 är fan ännu värre! I Afganistan är mellan 60 och 80% av alla barn som når åldern 11 är redan gifta, och det är inte ovanligt att de gifts bort redan vid 7års ålder! 7ÅR!! I Indien och Egypten är den lagliga åldern 16 resp 18 för att gifta sig, men den lagen är väldigt ofta förbisedd.

Dessa barn får inte ens en chans till en "frivillig" framtid. De kommer antagligen inte få gå i skolan och de föder barn onaturligt tidigt, vilket resulterar i att den största dödsorsaken i många av dessa länder är att de föder barn för tidigt så att både modern och barn dör. Det hävdas även att barn som gifts bort tidigt, statistiskt sett, löper större risk att utsättas för sexuella övergrepp, misshandel och tom mord.

Våra "vänner" i väst, Usa och England är inte så mycket bättre de heller, även om de har en mer sund inställning till barngiftemål, där sker det väldigt ofta giftemål i hemlighet mellan barn. Hur det ser ut i Sverige vet jag inte, men det är nog inte så himla roligt där heller om man skulle gräva lite djupare.

image8

Finns mycket att läsa på About.com om detta, med bra länkar till möjliga lösningar osv.

/Olle

Kommentarer
Postat av: Mufflon

Hur kan man gifta sig med en 11-åring?? Är det tänkt att hon ska ta hand om hushållet sen eller? Det kommer att bli rosa gardiner och my little pony-sängkläder och harry potter-tallrikar och darin-planscher och gud vet vad!

Nä, skämt åsido, detta är faktiskt kasst.

2007-04-01 @ 09:54:46
URL: http://salenko.blogg.se/
Postat av: Ican

Det är så svårt att förstå att sådant pågår >_<

2007-04-01 @ 11:12:27
Postat av: Per

Det är väl lite så det har fungerat historiskt, typ överallt? Att giftermål mest fungerar som en affärsöverenskommelse mellan två familjer.

Det har jag sett på film i alla fall.

2007-04-01 @ 15:59:45
URL: http://naifuzan.blogg.se
Postat av: Ican

Jo, men det är en sak att gifta bort vuxna och en sak att gifta bort barn

2007-04-03 @ 10:22:06
Postat av: Jenny

Nu har den kommit. Nu har alla den. Alla utom Peter. Dålig Peter.

2007-04-03 @ 13:24:43
URL: http://bookwormlady.blogg.se/
Postat av: Per

Feter är så fet att han inte kan ha en blogg.

2007-04-03 @ 14:40:35
URL: http://naifuzan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0