Socialism, Anti-Imperialism och Kuba!

Vår vän och kamrat Fidel Alejandro Castro Ruz är idag 81 år gammal, den 13:e augusti blir han 82. Jag satt imorse och funderade mycket på varför jag är så fascinerad av just Fidel Castro. För några år sen tyckte jag inte ens politik var roligt, nu tycker jag det är superkul! Jag har många vänner runt omkring mig som är väldigt insatta och kunniga ämnet även om inte alla är speciellt engagerade. En av mina närmaste vänner är engagerad i VSF (Vänsterpartiets Student Förbund) och vi diskuterar ofta politik. Men här är jag propagerandes för Fidel Castro och hur bra han är, men vem fan är han? Vad har han gjort? Förutom att ta makten på Kuba? Ibland undrar jag vad jag skulle säga om någon kom fram till mig och sa: "Hur fan kan du gilla Fidel Castro, vet du vad han har gjort mot sitt folk?"

Fidel Alejandro Castro Ruz är född i Birán i Holguín provinsen på Kuba. Han studerade till sig en examen i Juridik på bara två och ett halvt år vid Universitetet i Havanna. Under hans tid vid universitetet växte hans politiksa intresse snabbt. Hans bror Raul Castro som också studerade var långt innan Fidel engagerad i kommunistiska partiet. Medans åren gick blev Fidel mer och mer besviken på det sociala och polistiska systemets orättvisor på Kuba. När han hade studerat klart startade hans en underjordisk rörelse som planerade att störta den nuvarande regenten Fulgencio Batista. Rörelsen hade tillslut 135 militanter som tillsammans attackerade Moncada Garnissonen, Batistas största utanför Santiago de Cuba. Attacken var inte speciellt lyckad och mer än 80 av de 135 dog. Fidel och Raul lyckades fly men fångades snart in igen.

Fidel fick 15 års fängelse och planerade ytterliggare en kupp för att störta Batista medans han avtjänade sitt straff. Han planerade att åka till Mexico och sammanstråla med sina gamla kuppkamrater. I Mexico träffade han Ernesto "Che" Guevara. En latinamerikansk läkare som starkt förespråkade Guerilla-Krigsföring. Man hade lagt förhoppning i att kontakten med en rysk KGB skulle förse dem med vapen, men förgäves, så man vände sig faktiskt till USA. I USA bodde många Kubaner som stöttade Fidel och hans planer.
Efter många stridigheter rullade den 8:e Januari 1959 Fidels styrkor segrandes in i Havanna. Castro installerade flertalet nya personer på nyckelposter och sig själv som Commander In Chief över de beväpnade styrkorna.

Om detta kan jag skriva i evigheter... jag förkortar resten! ;)

Åren som följde involverade många olika händelser. USA utsätter Kuba för handelsblockad (som fortfarande är i kraft), Kuba blir bundis med Ryssland, Ryssland förser Kuba med stora ekonomiska tillgångar och bla ingenjörrer. Bay of Pigs (CIA tränar exilkubaner till att utföra en kupp mot Kuba och Fidel), Kubakrisen 1962, då världen nästan aldrig varit närmare ett tredje världskrig... osv osv.

Jag är en stor förespråkare av mänskliga rättigheter och jag vet att Fidel och Kuba utsatte hans motståndare för många hemskheter när han först kom till makten. En del hävdar att det var nödvändigt för att han skulle bibehålla sin makt. Men sanningen enligt mig är att Fidel har gjort mycket bra för Kuba och definitivt mer bra saker än Batista utsatte "sin" befolkning för. Tider förändras och situationen i Kuba idagens läge är relativt lugn. Många gillar Fidel i dagens läge för att han ger USA fingret. Men han har ju gjort så mycket mer. Jag gillar också folk som ger USA fingret, men att bara göra det är inte speciellt imponerande och också väldigt lätt att göra.

1:a Maj gick jag med i Röd Front genom Växjö stad. Det var jätteroligt och Kommunistiska Partiets talare Jan-Åke Karlsson var jättebra, det kan jag verkligen rekommendera.
Tittar man på sveriges regenter så är vi nog tyvärr ganska USA-lydiga. Jan-Åke speglade det väldigt bra i sitt tal i Växjö när han beskrev Carl Bildts 9min långa tal till FN, där bildt uttrycker sin oro mot länder som praktiserar dödsstraff, såsom Iran, Irak och Kina... Inget ord om USA. Exemplen kan göras många.

Fler och fler anti-imprealister poppar upp världen över och LatinAmerika färgas allt mer rött, politiskt sett. Ska vi få USA att sluta tro att de kan bete sig hur som helst tror jag att vi kommer behöva LatinAmerika. Hur allt kommer sluta ska verkligen bli spännande att se. Jag ska göra vad jag kan, men en revolution i sverige är nog inte aktuellt. :)

För Socialism, jämlikhet och mänskliga rättigheter! VIVA LA REVOLUTION!

image35

/Olle

Kommentarer
Postat av: Per

Jadu. Just kubasituationen tycker jag är lurig som fan. Eftersom det är så isolerat så man har egentligen inte nån aning om vad som pågår. Det känns som att det finns två sidor som mest bara ger ifrån sig propaganda.
Dessutom har jag hört att det är farligt att röka cigarr!

2007-05-05 @ 15:09:32
URL: http://naifuzan.blogg.se
Postat av: Ican

Jag är skeptisk.

2007-05-05 @ 15:26:42
URL: http://icans.blogg.se
Postat av: Mufflon

Jag tycker ändå att Kuba är relativt öppet, jämfört med t ex Nordkorea. De släpper in turister, journalister och organisationer såsom amnesty, sen är det klart att de säkert försöker försköna vissa saker. Jag tycker ändå att det är imponerande att ett litet fattigt land under ekonomisk blockad från stormakten USA har lyckats utrota analfabetismen, ge boende samt gratis skola och sjukvård till hela folket, och faktiskt uppnå en högre medellivslängd än bl a USA och Kanada (!). Jag är inte världens största Kuba-fan egentligen, mycket av kritiken mot Kuba är rätt vettig, men de sociala framsteg som Castro och Kuba har lyckats åstadkomma sedan revolutionen är helt otroliga, och jag tror att resten av världen har mycket att lära av Kuba. Intressant blogginlägg tycker jag olle!

2007-05-05 @ 16:48:19
URL: http://salenko.blogg.se
Postat av: Shazbot

Ah! Så glad jag blir! Finns så väldigt mycket att säga. Såg en dokumentär om Castro och Kuba på TV6 häromdagen, eller var det TV9? skitsamma. Där var det iaf Anti-Castro folk i USA som tyckte det var helt ok att spränga hotell på Kuba och döda turister så att man skulle skada Kubas ekonomi genom att skrämma bort turister från att åka dit. Mannen som sa detta var tydligen vän till en terrorist som härjade i Kuba och var Fidels värsta fiende! Som USA släppte ur fängelse och lät leva i USA för att han var mot Fidel. Sen säger de: Den som skyddar en terrorist, är en terrorist. Helt ... helt... ofattbart! :(

2007-05-06 @ 20:38:58
URL: http://shazbot.blogg.se
Postat av: Mufflon

Jaa, Posada Carriles ja, vilken kille. Spränger ett passagerar-flygplan och dödar 73 civila (inklusive kubas fäktningslandslag om jag inte minns fel), och blir bästa bundis med Bush. Det säger så mycket om USA:s "krig mot terrorismen". Man kan läsa mer om honom på wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Posada_Carriles. Om ni scrollar ner till slutet av artikeln så ser ni en bild på en kille som heter Roger Noriega, han ser precis ut som den tjocke tokige i Spin City (och hypokondrikern i Scrubs), haha!

2007-05-07 @ 12:58:19
URL: http://salenko.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0